• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

  • Annonser

Tillgång till Internet borde vara en mänsklig rättighet

Läste precis på Henrik-Alexandersson. se om hur franska politiker trummat igenom en lag som gör det möjligt att stänga av individer från Internet om de fildelar. Utan rättsprövning och utan möjlighet att överklaga.

Internet är infrastruktur, och borde som sådan anses vara användningsneutral. Precis som det går att missbruka våra vägar, vårt postväsende och vårt telefonnät, går det att missbruka Internet. Den som vid upprepade tillfällen parkerar fel, kör för fort, för farligt eller för full blir straffad på olika sätt. Men ingen hävdar att den personen inte får utnyttja vägnätet. Skickar du hotbrev eller brevbomber straffar samhället dig för det. Men det stiftas inga lagar som förbjuder dig att skicka julkort. På samma sätt är det förbjudet att ringa och hota folk, men även om du gör det får du behålla telefonen.

I alla andra sammanhang straffbelägger samhället vissa beteenden – men även kroniska rattfyllerister tillåts åka buss och taxi, antagligen för att det skulle uppfattas som alltför drakoniskt att helt sonika förvisa dem till sina hem ens för en kort period.

Jag tänker inte diskutera fildelning i det här inlägget. I dag är det, med vissa undantag, förbjudet att kopiera och distribuera upphovsrättsskyddat material. Det är med andra ord fullständigt logiskt att rättssamhället försöker upprätthålla detta förbud, och jaga fildelare. Men därifrån till att helt förbjuda fildelare all tillgång till Internet borde steget vara långt.

Det är något med Internet och datorer som lockar fram det sämsta i politiker. De funderar alldeles för lite över vad som är önskvärt, och alldeles för mycket på vad som är möjligt.

Uppdaterad
21/4/09 @9.57: Piratpartiets Christian Engström resonerade i liknande termer någon vecka efter detta inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: