• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

  • Annonser

IPRED inte första försöket att skydda kulturarbetare med lagstiftning

Det verkar som om politiker och ”kulturarbetare” i vid mening alltid velat gå lagstiftningsvägen för att skydda sina affärsmodeller mot vad de själva anser vara otillbörlig konkurrens. IPRED-lagen är bara det senaste exemplet på detta. Magasinet Neo har publicerat en artikel av Mattias Svensson som läst Erik Höjdestrands avhandling ”Det vedervärdiga videovåldet”. I avhandlingen (som jag inte själv läst) framgår att Svenska Författarförbundet på fullt allvar argumenterade för att ”utreda möjligheterna för Sverige att helt avstå från videoskivspelartekniken”. Videobandspelare skulle alltså förbjudas! Svenska Författareförbundet tvekar inte om vad som annars kunde hända: ”Resultatet blir att människor får mindre tid för varandra och för kulturaktiviteter såsom biograffilm, teater, litteratur och levande musik.

Det här exemplet är 25-30 år gammalt, men det finns exempel som visat att kulturarbetare har en lång tradition av att försöka värna sina affärsmodeller med hjälp av förbud och lagstiftning. På Copyriot går det att läsa om hur Sveriges Biografägareförbund och Svenska Film- och Biografmannasällskapet 1929 skrev ett brev till Socialstyrelsen för att försöka förbjuda den kringresande cirkusen (!) Strasburger, med motiveringen att ”Under den tid cirkusen i fråga fasterade i en stad, drog den till sig publikintresset i så hög grad att biograferna genom minskad publikfrekvens åsamkades avsevärda förluster.” Tydligen förstörde cirkusarna fullständigt marknaden för de stackars biografägarna: Där en dylik, efter kontinentala proportioner lagd cirkus dragit fram, är allt, om en djärv bild tillåtes, så grundligt avbetat som om gräshoppssvärmar härjat.” Socialstyrelsen lät sig dock inte övertygas den gången och avslog kraven på förbud.

Såhär 30 respektive 70 år efter kraven på förbud kan man konstatera att folk fortfarande läser böcker och går på bio i en omfattning som gör det möjligt för hela branscher att försörja sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: