Filmbolagen dikterar vilkoren för din Internet-anslutning

Som jag skrivit tidigare anser jag att tillgång till Internet är en mänsklig rättighet. Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder och nånstans mellan 75 och 90 procent av befolkningen har i dag tillgång till Internet. Det här avspeglar sig också i hur företag och myndigheter gör information tillgänglig. I stort sett all offentlig kommunikation kompletteras med en webbadress där man kan få mer information, och de flesta organisationer föredrar att man kontaktar dem via deras webbsida.

Att ta ifrån någon Internet är alltså inte som att stänga av en persons TV, något som är irriterande men som det går att leva med. Att stänga av Internet är att kraftigt beskära en persons förmåga att inhämta information, betala räkningar, deklarera, boka resor och handla. Bland annat.

Det är vill Ministerrådet, ivrigt påhejade av film- och skivbolag, nu sätta stopp för. I framtiden tycker de att fildelare ska kunna stängas av – utan rättslig prövning dessutom.

TV-licenser är ju något som den sittande regeringen har viss erfarenhet av. Har du TV ska du betala. Punkt. Lagen är glasklar. Här kan man också med visst fog hävda att de som vägrar att betala gör sig skyldiga till ett systematiskt utnyttjande av en tjänst de använder. Till skillnad från fildelare – som ju faktiskt betalar ibland när de går på bio, konsert eller köper en skiva för att de vill ha originalet – så betalar licensskolkare aldrig. Skulle politikerna hantera licensskolket som de hanterar Internet skulle de:

 • Ge Sveriges Television rätt att göra husrannsakan hos alla som inte betalar licens – det är ingen överdrift att säga att de flesta hushåll som inte rapporterat TV-innehav skäligen kan misstänkas för att ändå ha en TV.
 • Ge Sveriges Television rätt att söka skadestånd för den beräknade skada de kan tänkas ha lidit – rimligtvis med utgångspunkt från hur gammal TV:n är.
 • Ge Sveriges Television rätt att, utan rättslig prövning, konfiskera TV-apparaten för att ta reda på hur gammal den är.
 • Göra det möjligt att förbjuda licensskolkaren att inneha en TV-apparat, men samtidigt fortsätta betala TV-licens.

Att man inte gjort så här beror naturligtvis på att man inser att dessa grova ingrepp i folks integritet inte står i rimlig proportion till den skada Sveriges Television lider.

Men när det gäller Internet går det bra. Här har vi en teknik som kan användas till tusen andra saker än just fildelning, där fildelning inte ens kan anses vara det primära användningssättet sett till antalet användare. Ändå tillåts nu en liten intressegrupp att helt diktera vilkoren för hur folk ska bete sig för att få använda Internet.

Jörgen Samuelsson, delegat i rådsarbetsgruppen för telekommunikation, säger klart och tydligt att telekommunikation inte är en mänsklig rättighet:

– Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter? Det finns en europeisk stadga om mänskliga rättigheter som gäller enligt EU-fördraget – varför stoppa in den i Telekompaketet?

Men om friheten på nätet inskränks kan väl det vara ett problem?
– Frihet är viktigt, men det handlar om en kommersiell tjänst. Jag kan inte se likheten mellan åtkomst till nätet och rätten till tak över huvudet.

Även rätten till arbete är inskrivet i de mänskliga rättigheterna. Men den rätten är inte, som de flesta tror, en absolut rätt till jobb. Rätten till arbete ska tolkas så att om du har kommit överens med ett företag om att arbeta för dem i utbyte mot lön – du har ett jobb helt enkelt – så ska ingen utomstående ha rätt att hindra dig. Överfört på den här diskussionen, borde rätten till Internet tolkas så att om du och en Internet-leverantör har kommit överens om att du ska få tillgång till Internet mot att du betalar en viss summa pengar, så ska ingen kunna ta ifrån dig Internet så länge ni är överens.

Här är länken till DN, och även Henrik-Alexandersson har skrivit om detta.

Annonser

2 svar

 1. Det här är glasklart! Det är inte de som använder internet på ett normalt sätt som är boven i dramat utan de som fildelar, gör sig skyldiga till lagbrott genom att sälja knark och att plundra andras konton, fildela barnporr och andra dumheter och bedrägerier etc. Men detta drabbar oss kollektivt – detta är det stora felet med Internet! Från det ena till det andra så måste all information vara fri, det som handlar om rättigheter både mänskliga och för företagen m.fl. aktörer må vara vars och ens ensak. Vill jag ha en tjänst så betalar jag för den eller håller till godo med den billiga skit som redan finns (gratis). Men om jag betalar för det jag vill ha då är det en överenskommelse som innefattar vissa spelregler mellan mej och den som tillhandahåller tjänsterna. I detta ingår varken porr eller knark eller annat som bedrägerier och fildelning etc. Felet är alltså inte dem som använder Internet förnuftigt utan dem som använder det i kriminellt syfte dit bl.a. fildelning hör…

  Man skall ha rätt att ta ifrån dem som missköter sig – det är rätt och riktigt, de skall också tvingas att betala för det, dvs. de skall fortsätta att betala avgiften men inte få något bredband – det är straffet för fildelning!
  Det är alltså rätt att göra så, och Kina har för övrigt blivit en stat som vet mer än väl att se till att medborgarna efterlever lag och ordning. Inget konstigt trams där inte! Censur är botemedlet liksom bestraffning av dem som gör fel.

  • Fildelning/piratkopiering är olagligt – liksom försäljning av knark, kontoplundring, barnporr, bedrägerier et c. Men många av de här aktiviteterna förutsätter faktiskt inte Internet. De fanns alla långt innan Internet. Och om du piratkopierar, säljer du knark, plundrar konton, sprider barnporr eller utför bedrägerier via telefon, post eller på allmän plats så straffas du om du blir påkommen, men du hindras från att använda telefon, post eller vistas på allmän plats.

   Men när det gäller Internet så ska du, förutom att straffas för de brott du begår, även fråntas rätten att använda Internet. Och det tycker jag är oacceptabelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: