• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

  • Annonser

Internet och yttrandefriheten dör framför våra ögon

När Internets föregångare en gång började utvecklas var tanken att bygga ett kommunikationsnätverk som skulle vara svårt att slå ut. Under alla applikationslager och nätverksprotokoll bygger internet på tanken att kommunikation är viktigt, så viktigt att ingen inte utan vidare ska kunna slå ut kommunikationskanalerna. Det går att slå ut delar av internet, men då tar informationen andra vägar, ungfär som vattnet hittar nya vägar om du slänger ner en sten mitt i flodfåran.

Att vem som helst ska kunna kommunicera med vem som helst är alltså inte en biprodukt av internet – det är huvudskälet till att internet överhuvudtaget existerar!

Att vi fritt ska kunna tycka och prata med vem vi vill är dock inte nya tankar – yttrandefriheten och mötesfriheten är mänskliga rättigheter som finns inskrivna i grundlagen. De är absolut grundläggande för att vi ska kunna upprätthålla alla våra andra rättigheter. De utgör grundvalen för vårt samhälle och på många ställen i världen där de inte funnits, och i många hundra år, har tusentals människor slagits och dött för dessa rättigheter.

Yttrandefriheten innebär att du ska få säga i stort sett vad du vill till vem du vill. De få strikt reglerade undantagen gäller dock bara vad du får säga. Det finns inga undantag som säger att du måste uppfylla vissa kriterier för att få säga vad du vill. Det är med andra ord inte tillåtet att hetsa mot människor med en viss hudfärg, men även om du blivit fälld för det, får du faktiskt säga vad du vill om andra saker.

Mötesfriheten innebär att du ska få ordna och gå på möten med andra hur du vill. Här finns överhuvudtaget inga undantag – mötesfriheten är total.

Just nu pågår nedmonteringen av dem. Det sker framför våra ögon, av samma politiker som säger sig värna om yttrandefriheten i andra sammanhang. FRA-lagen, IPRED-lagen, Datalagringsdirektivet, Telekompaketet är en samling lagar som genomdrivits på EU-nivå på svenskt initiativ eller med våra politikers medhjälp. Staten kommer att kunna övervaka varje steg du tar på internet (FRA), staten kommer att lagra uppgifter om alla du kontaktar via mail eller telefon (Datalagringsdirektivet), har gett privata intresseorganisationer polisiära befogenheter (IPRED) och försöker nu genomdriva möjligheten att stänga av människor från internet om de misstänks för fildelning, helt utan rättslig prövning (Telekompaketet).

Man skulle gärna tro att politikerna var okunniga om vad som håller på att hända, men när den högst ansvarige i vår regering, Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) blir påkommen med att blåljuga på ett seminarium inser man att de helt medvetet driver fram dessa förändringar.

Inkompetens är illa, att försöka ljuga är värre men båda alternativen leder till samma slutsats – vi behöver andra politiker som förstår frågorna och som värnar om våra rättigheter.

Jag vill för övrigt även puffa för Marie Anderssons (opassande.se) debattartikel på Expressen idag:

Mitt underkännande av svensk politik i dag, som mitt engagemang i Piratpartiet kan ses som, handlar inte om de frågor som faktiskt bevakas av etablerade svenska politiker. Det handlar om det som inte bevakas. Rätten till ett privatliv, att få yttra sig, att få slippa åsiktsregistrering, avlyssning och ständigt kontroll och kartläggning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: