Staten vill veta vilka sidor du besöker på nätet

I morse när jag läste tidningen fick jag återigen en påminnelse om vilket läskigt samhälle våra politiker håller på att skapa åt oss. Ett utkast till en lagrådsremiss har läckt ut på nätet, där det framgår att regeringen vill att operatörerna ska tvingas spara all trafik om vart du surfar i ett halvår.

I dagsläget verkar det finnas ett kryphål i IPRED-lagen, då flera operatörer valt att inte längre spara några trafikuppgifter och därmed inte heller kan lämna ut dem, men det kryphålet skulle nu alltså täppas till.

Riktigt beklämmande är det också att höra ledamöter i Justitieutskottet skylla på Thomas Bodström. Jävla ynkedom! Om man medverkar till ett storebrorssamhälle med allt större statlig övervakning kan man åtminstånde ha tillräckligt med ryggrad för att stå för det.

DN, DN, SvD, SvD, Expressen, Expressen och Aftonbladet, Aftonbladet och Aftonbladet skriver om detta på morgonen.

Niklas Strandh har i en utmärkt bloggpost konstaterat att politikerna saknar helikopterperspektiv, och Piratpartiet har i ett pressmeddelande kommenterat att lagen i ett slag skulle förvandla våra mobiltelefoner till elektroniska fotbojor.

Annonser

6 svar

  1. Det verkar som min referens till artikeln blev censurerad, så jag lägger en länk här också ”korrupt eller okunnig”
    http://csblogg.idg.se/bloggar/hardcoreopensource/entry.jsp?messid=661

    Den nämner förvisso bara detta med IPRED, men tar upp vad som verkar vara en allmän korruption i samhället av politiker och tjänstemän, eller som du säger saknar perspektiv, vilket alltså är avsaknad av kunskap.

  2. Avloppsdirektivet är inte implementerat i svensk lagstiftning än.

  3. ”regeringen vill att operatörerna ska tvingas spara all trafik om vart du surfar i ett halvår”

    Nu överdriver du väl? Den svenska regeringen har ju motsatt sig krav på att besökta webbsidor lagras (jag har dock för mig att Bodström stödde idén). Inte kan väl det vara del i lagrådsremissen.

  4. Om de bara loggar ditt IP, och inte vad du gör, vad är poängen? De lär ju behöva visa mer än bara att du var online för att fälla dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: