Ingen vinner på att Henrik Pontén blir en martyr

Piratpartiet tog sig som bekant till EU-parlamentet, vilket tydligt visar hur starkt många av oss känner för den personliga integriteten. Jag röstade på Piratpartiet, och jag är glad att de gick hela vägen, men jag röstade inte för att jag tycker att de är så förbannat bra. Jag röstade för att jag är så oerhört frustrerad över att inga andra partier verkar förstå eller ta hänsyn till saker som för mig är fullständiga självklarheter.

Så för mig var rösten på Piratpartiet en proteströst.

Och det är väl ungefär så långt som stadgade, medelålders män som egentligen borde rösta på Moderaterna går när de vill vara lite rebelliska. Men den trotsiga 15-åring som fortfarande ligger och slumrar inom mig vaknar ibland när jag ser på nyheterna. Jag kan bli heligt förbannad när jag ser vad upphovsrättslobbyn håller på med, hur de agerar nyttiga idioter för världens säkerhetstjänster och pressar på med den ena mer integritetskränkande lagen efter den andra. Jag blir ursinnig över den totala brist på förståelse för Internet som både politiker och film- och skivbolag uppvisar. 15-åringen inom mig vaknar och skriker att jag måste agera och gå till våldsam attack … innan jag som den 40 plusare jag faktiskt är somnar i soffan framför TV:n.

Men jag förstår alltså mycket väl de personer som känner i ryggmärgen att det som nu håller på att hända med Internet är fruktansvärt fel på många plan.

Henrik Pontén har valt att göra sig till ett ansikte för den ignoranta upphovsrättslobbyn. Det är naturligtvis så att han gör ett jobb, han företräder någon annans intressen. Men han skulle inte kunna göra sitt jobb om han inte trovärdigt kunde stå för de åsikter som hans uppdragsgivare har. Det är vad jobbet som talesperson handlar om. Fråga partiledarna om de är nöjda med varenda rad i sina partiprogram. Fråga statsministern om han är stolt över varje lag som stiftats sedan han tillträdde. De är de ultimata talespersonerna, och de accepterar att de får klä skott för åsikter de inte delar, för politik de inte gillar, för lagar de helst skulle vara utan. För det ingår i jobbet.

Jag tycker inte att mediabilden av Henrik Pontén är särskilt trevlig, tvärtom förefaller han vara en ganska osympatisk och arrogant typ. Och han har valt att vara talesperson för upphovsrättslobbyn under många år, så han får tåla en hel del. Men de som nu trackasserar honom och hotar honom är fel ute på väldigt många plan:

 • Vi lever i en demokrati, och även om jag inte delar Henrik Ponténs åsikter måste han få ge uttryck för dem utan att behöva vara rädd för repressalier.
 • Ska Piratpartiet ha en chans att bli tagna på allvar måste vi hålla rent från den här typen av tendenser. De som trackasserar Henrik Pontén försvårar med andra ord för Piratpartiet.
 • Henrik Pontén är inte problemet. Om han försvinner kommer det bara någon annan som kommer att föra fram upphovsrättslobbyns åsikter.

Upphovsrättslobbyn har oändligt mycket mer pengar än vi har, så det enda sättet att vinna den här striden är genom bättre argument. Men ska vi ha en chans att framföra dem kan vi inte framstå som en pöbel som hotar och trackasserar våra motståndare. Då kommer vi garanterat att förlora.

Annonser

Ett svar

 1. Bra att du tar ställning. Bra att du säger ifrån. Man ska inte sänka sig till samma nivå som APB och Pontén.
  Däremot – kommentera det som är fel – helt rätt. Dokumentera deras lagbrott, gråzoner, hot, ”snälla hot” och visa upp detta för deras ”kunder”. Och för ”kundernas” kunder. Dvs konsumenterna.
  Jag skulle vilja se en undersökning där man tar reda på hur banden och filmmakarna ställer sig till att APB hotar fansen.
  ”Om en kille som har en av era skivor laddar ner den över nätet, och kanske nån annan skiva för att han vill höra er – ska ni skicka honom till kronofogden då?”

  Jag har själv inte laddat ner på många år, men slutat köpa skivor öht pga att jag inte kunde spela den sista skivan jag köpte pga att BMG hade kopieringsskydd. Kent – V&A.
  Denna skivan gick inte spela annat än i medföljande programvara som förstörde ljudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: