Antalet avlyssnare ökar redan innan FRA-kablarna är på plats

Min största invändning mot FRA-lagen har alltid varit att vi bygger upp en infrastruktur för massavlyssning. När FRA-lagen antogs av Riksdagen var det med motiveringen att bara FRA skulle få avlyssna, och att bara Riksdagen och Försvaret skulle få beställa avlyssning. Och det låter ju på sätt och vis rimligt – att försvaret behöver bedriva underättelseverksamhet är ju inte direkt någon nyhet.

Problemet är att där infrastruktur är dyrt, krångligt och tidskrävande att få på plats, så är lagar förhållandevis lätta att stifta och ändra. Frånvaron av en infrastruktur för massavlyssning är därmed ett effektivt skydd för den personliga integriteten, medan lagar inte är det. När infrastrukturen väl är på plats kommer fler och fler att komma på goda skäl till varför just de ska ha rätt att bedriva avlyssning.

Jag hade trott att det skulle dröja tills efter infrastrukturen var på plats, men jag är uppenbarligen väldigt naiv. Scaber Nestor skriver i dag på sin blogg om hur polisen redan i mars i år gjorde framstötningar att få använda sig av FRA’s infrastruktur och hur Säpo med all sannolikhet också kommer att få möjlighet att avlyssna i kabel. Och för den som tror att FRA enbart sysslar med avlyssning när rikets säkerhet är hotad bör veta att de var inblandade i upplösningen av ett Finskt (!) kidnappningsdrama för några veckor sedan.

Jag får fortfarande frågor om varför jag röstade på Piratpartiet i EU-valet. Det här är anledningen. Vår regering och för all del även oppositionen bygger med stor beslutsamhet upp ett övervakningssamhälle som vi aldrig sett maken till i Sverige, och det skrämmer mig utav bara helvete.

Annonser

Ett svar

  1. att sända böner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: