Internet är annorlunda och ändå likadant

Andreas Ekström hävdar i dagens Expressen att det måste finnas olika regler för Internet och resten av samhället, eftersom skalorna är olika. Det var OK att dela med sig av sina låtar på kasett till fem sex polare, men det är inte OK att dela med sig av sina låtar på nätet eftersom de då kan spridas till fem sex miljoner. Eller ännu fler.

Andreas Ekström är inte helt ute och cyklar, men det finns flera problem med hans resonemang:

För det första så framställer Andreas Ekström kasett- och diskettkopiering som en slags oskuldsfull lek som det fanns allmän acceptans för. Det är bara fel. Industrin lobbade och motarbetade piratkopiering på kasett och diskett minst lika kraftfullt som man idag motarbetar piratkopiering på nätet, och med samma argument som i dag (Jan Lindgren, Stefan Stenudd). Det var bara bland Andreas Ekströms jämnåriga som det var allmänt accepterat. Eftersom industrin inte lyckades förbjuda kasettbanden (det fanns för många legitima användningsområden) infördes den så kallade privatkopieringsskatten, som för övrigt finns kvar.

För det andra så är det bara för digitala invandrare som Andreas Ekström och undertecknad som Internet är annorlunda jämfört med hur det var förr. För de generationer som växer upp nu är Internet lika naturligt som telefon och tv. De gör ingen skillnad på om de chattar eller snackar i telefon med sina kompisar. De kan inte se varför det ska vara olika regler för avlyssning om de pratar i mobiltelefon, vanlig telefon eller Skype-telefon. De har svårt att förstå varför det är OK att spela in ett program från TV, men inte OK att ladda ner samma program som är inspelat från TV från nätet. Om nu inte medborgarna själva gör en distinktion mellan Internet och resten av samhället, hur kan då lagstiftarna hävda att det krävs speciallagar för Internet?

Till sist: Ja, det är skillnad på den masskopiering som blir möjlig med Internet, och den privatkopiering som blev möjlig med kasettbanden. Effekten av en miljon olagliga kopior är mycket mer kännbar för skivbolagen. Men Andreas Ekström väljer att blunda för att tekniken som gör det möjligt att sprida en miljon olagliga kopior, är samma teknik som gjort skivbolag i stort sett överflödiga. Skivbolagens existensberättigande var att det krävdes stort kunnande, stora investeringar och ett stort risktagande för att hitta artister och spela in låtar, och sedan massproducera och distribuera kopiorna. Investeringarna, kunnandet och risktagandet skapade ett mervärde för konsumenterna som skivbolagen kunde ta betalt för. Men eftersom kopiering och distribuering i dag kostar när noll kronor, och kostnaderna för inspelning har sjunkit dramatiskt, tillför inte skivbolagen längre särskilt mycket mervärde.

Ska vi ha specialregler för Internet kan vi inte bara ha det för att hantera vissa av effekterna. Då måste vi ta hänsyn till alla effekterna. Och en av dessa effekter är att enstaka kopior inte har något värde (Oscar Swartz, Anders Mildner) – och då kan man inte ta betalt för enstaka kopior.

Annonser

5 svar

  1. […] inleddes i går har publicerats, och det är en essäliknande text av forskaren Daniel Johansson som är fullständigt mindboggling och vars mest intressanta del jag tycker är den om det här med den personliga integriteten och […]

  2. Att piratkopiering existerar är följden av att marknaden på internet inte fungerar. Det är allt för krångligt och allt för dyrt att köpa det man vill ha. Om det varit tillräckligt enkelt och billigt att köpa den underhållingen man ville ha hade inte fildelningen funnits. Alltså piratkopiering är följden av något inte själva problemet, och diskutera följden av något kommer aldrig lösa själva problemet.

    Jfr med ett dåligt exempel:
    Du får punktering varje dag och gnäller över hur mycket du förlorar på att köpa nya däck. Hur mycket du än lagstiftar emot så kommer du inte lösa något. För problemet är att du kör över samma spik varje morgon. Ta bort spiken och punkteringarna försvinner.

    Mao det som behövs är en fungerade ”nät ekonomi”, tillräckligt enkla sätt att betala för de varor man vill ha samt att det man vill köpa är tillgängligt överallt. Försök att köpa något på youtube tex utan att behöva ta dig någon annanstans för att betala.

  3. […] inleddes i går har publicerats, och det är en essäliknande text av forskaren Daniel Johansson som är fullständigt mindboggling och vars mest intressanta del jag tycker är den om det här med den personliga integriteten och […]

  4. Ledsen för spammandet av länkningar här i kommentarsfältet, var lite snurrig bakom tangentbordet tidigare. Men tack för dagens bästa och mest klargörande bloggpost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: