• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

  • Annonser

Svenskt rättsväsende – upp och nedvända världen

”Lagen ser ut så”

Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler, förstår att domen kan väcka känslor.

– Jag förstår att människor som inte jobbar med rättssystemet kan bli förvånade. Men det är så här lagen ser ut. Man får inte ta i mer än nöden kräver, säger han.

Hur ska man veta hur mycket man kan ingripa?

– De allra flesta kan besinna sig och ta i endast så hårt som det krävs, men det finns de som tar i för mycket i stundens hetta. Då ska man enligt lag straffas annars skulle man kunna få ett samhälle där folk skjuter andra till döds och hävdar nödvärn. Vi har lagar för att folk inte ska ta rättvisan i egna händer.

Twittrade först om detta, för jag är verkligen bara lekman när det gäller straffrätt och känner att jag kan för lite för att skriva ett helt blogginlägg, men känner att 140 tecken inte räckte till.

Historien i korthet: En man ingriper när en äldre kvinna blir attackerad i sin bil av en våldsman som kopplat strypgrepp på henne. Han tar en domkraft och slår en gång, utan reaktion. Han slår en gång till, den här gången i huvudet, och våldsmannen segnar ner. Den ursprunglige angriparen får vilkorlig dom och döms att betala 8 000 i skadestånd. Mannen som försvarar får 1 års fängelse och 50 000 i skadestånd.

Jag tycker Ulf Åsgård gör tre missar:
1. Att vi har lagar som går 180 grader mot allmänhetens uppfattning om rätt och fel är uppåt väggarna.
2. De allra flesta kan _inte_ besinna sig i situationer som dessa, då de är ovana vid våld och därför är allt annat än kalla. Finns det ens någon som kan svara på exakt hur mycket våld som krävs för att stoppa en person som knappt reagerat på ett slag mot axeln med en domkraft?
3. Nej, folk skulle inte döda våldsmän till höger och vänster utan såna här lagar. Situationerna är ytterst ovanliga och de flesta av oss ogillar som sagt våld.

Som jag Twittrade om tidigare, ”förvånad” är inte det ord som bäst beskriver vad jag känner.

Posted via web from Nils rakt på sak

Annonser

4 svar

  1. Mycket klokt och bra skrivet! Vårt rättssystem stämmer inte med vårt rättsmedvetande. I USA skulle mannen ha varit en hjälte, här får han strängare straff än våldsmannen. Horribelt!

  2. Mmmm. Blir lite förvånad över att du hyllar USA, ett land som är väldigt mycket mer tolerant mot invandrare än Sverige och där alla religioner har samma skydd i lagen. Vi kan enas om att det här är ett exempel på en horribel rättstillämpning, men i övrigt delar vi nog inte många åsikter.

    For the record hoppas jag att vi kan hålla SD utanför Riksdagen.

  3. […] helt klart en diskussion om hur sådana här situationer skall bedömas, så att rättspraxis kommer närmare hur folket faktiskt resonerar och så att folket bättre förstår hur rättspraxis ser […]

  4. […] helt klart en diskussion om hur sådana här situationer skall bedömas, så att rättspraxis kommer närmare hur folket faktiskt resonerar och så att folket bättre förstår hur rättspraxis ser […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: