• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

  • Annonser

Twitter – irrelevant idag men avgörande för framtiden

För någon vecka sedan intervjuades 20 vd:ar för olika PR-byråer i Sverige i Dagens Media, och ska man dra dem alla över en kam kan man säga att de är måttligt imponerade av sociala medier i allmänhet och Twitter i synnerhet. I samband artikeln ställdes en öppen fråga om hur viktigt Twitter är – 61 procent av 105 svarande säger att Twitter är överflödigt eller överskattat.

Som jag skrev då tror jag att de är helt fel ute, men så häromdagen skrev TechCrunch om en undersökning av Vik Singh som visade att överlappningen mellan det folk söker efter på Google och vad folk pratar om på Twitter bara är 2 procent. Det går naturligtvis att tolka den siffran på flera olika sätt, men den tolkning jag själv tycker ligger närmast till hands är att folk på Twitter inte är som folk är mest. Vi är inte normala helt enkelt.

Så, de där PR-byråcheferna kanske inte har så fel ändå?

Jo, det har de.

Det finns de som hävdar att Twitter (eller rättare sagt mikrobloggandet) bara är ännu en kanal, men då har man verkligen missuppfattat vad Twitter handlar om.

En ny typ av kanal

I den fysiska världen gör vi oftast nya bekantskaper via folk vi redan känner – på middagar, nätverksträffar, barmingel eller vad det nu är. De sociala nätverken på Internet fungerar dock inte på det sättet – här handlar det mest om att knyta upp kontakter man redan har och prata med dem. På det sättet är sociala nätverk på nätet väldigt slutna, det finns inget självklart sätt att skaffa nya bekantskaper.

Twitter är helt annorlunda på det sättet. Allt är öppet, vem som helst kan följa vilken diskussion som helst och blanda sig i den. För att delta i en diskussion med någon behöver du inte först bli godkänd som en vän på Facebook, eller som en betrodd person du skulle kunna rekommendera som på LinkedIn. Det är bara att börja följa en person, kasta sig in i diskussionen, och precis som i den fysiska världen så är du välkommen så länge du inte beter dig som en idiot.

Twitter är inte heller ett diskussionsforum för de som gillar [fyll i valfritt intresse], du kan prata om vad du vill utan att riskera att någon säger åt dig att du pratar om fel saker, och det ställer inte alls lika höga krav på ”att ha nåt att säga” som en blogg gör. Det är bara infrastruktur för kommunikation, men just därför blir det relevant och intressant för alla.

Det är Twitters/mikrobloggandets förmåga att låta folk träffas på samma sätt som de är vana vid – enkelt, otvunget och utan stora krav – som gör det unikt på nätet.

Jag är inte säker på att Twitter kommer att finnas kvar, men sättet att kommunicera kommer att överleva. Det är därför Twitter är viktigt, även om vi som hänger där i dag kanske inte är helt normala.

Annonser

Ett svar

  1. Håller med om att friheten är stor på twitter. Man kan prata med vem som helst om vad som helst oberoende av allt som annars spelar roll, som yrke, status mm. Väldigt befriande att det handlar om vad som sägs, inte vem som säger det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: