Tips: 10 appar du bara måste ha i din iPhone

Att det är apparna som gjort iPhone till den succé den är håller de flesta med om. I början var det gränssnittet som fick alla att  säga “oooh” och “aaah”, men det som gör iPhone mer eller mindre unik är de över 80 000 appar, små program, som går att ladda ner till telefonen.

Jag får ganska ofta frågan ”vilka appar har du?” av folk som precis skaffat sig en iPhone, och därför tänkte jag att jag skulle skriva en ”Top 10-lista”. Vissa av de här apparna använder jag flera gånger om dagen, andra skulle jag inte vilja vara utan även om jag bara använder dem ett par gånger per år.

De följande apparna är min egen uppfattning om absolut oundgängliga program som du bara måste ha:

 1. Facebook – det bästa sättet att kolla Facebook från mobilen. Uppdatera om var du är och vad du gör, ladda upp bilder, kommentera vad andra gjort. Oslagbart tidsfördriv när du väntar på något, och Facebook blir dessutom roligare ju fler som använder det när de inte sitter vid datorn.
 2. Evernote – att flytta text från datorn till iPhonen kan vara klurigt om du inte har Evernote. Med Evernote för iPhone och Evernote på datorn är det en barnlek. Allt du skriver in på datorn dyker automagiskt upp i iPhonen, och skulle både datorn och telefonen brinna upp finns allt lagrat på websajten. Briljant!
 3. Res i STHLM (SL) – om du åker kommunalt i Stockholm (och vem gör inte det?) är det här en måste-app. Knappa in vart du ska, så får du SLs uppfattning om vilken den snabbaste resvägen är, och när nästa avgång är. Vet du inte var närmaste hållplats är tar appen reda på det (men den visar inte vägen dit).
 4. Tv.nu – vad som visas på tv just nu, eller hela kvällens program sida vid sida om du vrider iPhonen.
 5. Yr.no – hur blir vädret? Du kan söka på speciella platser, eller så låter du appen ta reda på hur vädret blir där du befinner dig (via GPS).
 6. Instapaper – hur ofta händer det inte att man hittar en sida man vill läsa, trots att man inte har tid? Spara den på Instapaper, och läs den senare på din iPhone.
 7. Shazam – vad heter låten, och vem har gjort den? Shazam lyssnar i några sekunder, och levererar ett svar efter ytterligare några.
 8. Currency – hur många € går det på en $?
 9. Shared expenses – när flera personer betalar olika saker är det bara att mata in vem som lagt ut vad, så räknar appen ut vem som är skyldig vem hur mycket.
 10. Take me to my car – parkera bilen, sätt ett bokmärke i appen, och glöm sen bort vart du ställde den. Appen hjälper dig att hitta tillbaka.
 11. Units – konverterar enheter fram och tillbaka, framför allt mellan USA/England och resten av världen. Då blir det lättare att ta reda på att 400 kvadratfot är 37+ kvadratmeter, om man nu är nyfiken.

Så … vilken är din favorit-app?

Annonser

5 svar

 1. Bra lista, den jag saknar mest är Instapaper. Använder den varje dag för artiklar jag vill läsa men inte hinner just nu.

  Spotify naturligtvis.
  Tweetie för twitter.
  Dropbox och SR:s, som numera även klarar direktsänd radio, en av de få saker iphonen inte klarar.
  Prisjakt är väldigt bra också. Och Blocket, Hemnet och Vinvin.

 2. Jag har ju Instapaper som nummer 6? Eller missuppfattar jag dig?

  Ska kolla in SR och Dropbox, de andra har jag faktiskt, men de hamnade utanför 10-i-topp.

 3. Bra lista. Lägg gärna till en bisats under instapaper att man kan läsa senare inte bara på sin iphone, utan även vid datorn.

  Dropbox är ett måste 🙂

 4. • Things-appen passar perfekt för min flavour av GTD.
  • Star Walk är en fantastisk astronomiapp.
  • 1Password-appen hjälper mig när jag får hjärnsläpp.

 5. Testat Dropbox och SRs appar nu, och de förtjänar definitivt en plats i iPhonen. Får titta på Things också, låter spännande. Tack för tipsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: