Ett argument för att begränsa politikernas makt

I dag är det val i England, ett av de jämnaste i historien. Men eftersom England har majoritetsval behöver inte det parti som får störst stöd få regeringsmakten. I teorin är det faktiskt möjligt att det parti som stöds av flest personer inte får några platser alls.

I Sverige skakar vi naturligtvis på huvudet åt detta, men i praktiken är vårt eget representativa system bara marginellt bättre.

Låt oss anta att ett parti får 50,1 procent av rösterna, och därmed egen majoritet.

En sådan regering har rätt att göra i stort sett vad de vill. Rent moraliskt kan man tycka att en regering som bara fått mandat av halva folket borde vara lite försiktig med vilka lagar de tvingar hela folket att följa, annars blir det ju lite som att den ena parten i ett äktenskap får bestämma precis allt utan att behöva ta någon som helst hänsyn till vad partnern tycker. I praktiken kommer regeringen dock att driva igenom så mycket de kan när de har chansen.

Det är alltså ganska illa ställt även om regeringen har stöd av en majoritet av folket, men problemet är att regeringens politik inte behöver ha stöd av mycket mer än 25 procent av folket.

Våra parlamentsledamöter röstar oftast som grupp. Hur gruppen ska rösta bestäms med enkel majoritet i riksdagsgruppen. Vilket leder till följande scenario: minsta möjliga majoritet i riksdagen är 176 ledamöter. Minsta möjliga majoritet av 176 är 89 ledamöter. Med andra ord, om 89 av riksdagens ledamöter – 25,4 procent – bestämmer sig kan de stifta lagar.

Det finns inget demokratiskt i att 25 procent av folket dikterar hur 100 procent av folket ska leva. Och i praktiken blir det ibland ännu värre. 2002 fick MP sex procent av rösterna, men då S behövde stöd av MP för att kunna regera lyckades MP driva igenom biltullar i Stockholm, ett krav som inget annat parti drivit.

Man kan tycka att det är odemokratiskt, men så här fungerar demokratisk parlamentarism och trots att det alltså är ett väldigt bristfälligt system, är det förmodligen det mest demokratiska system mänskligheten kommit på.

Som jag ser det är det dock ett mycket starkt argument för varför politikernas makt över människors vardag ska vara så begränsad som möjligt. Tills vi kan hitta ett system som garanterar att lagar har stöd av en stor majoritet av folket, bör vi kanske stifta så få lagar som möjligt? Folk vet trots allt oftast bäst själva vad som gör dem lyckliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: