• Meta

 • My latest tweets

  Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

 • Annonser

Magrare modeller för en allt fetare befolkning

Jag blir så trött när någon expert nu återigen skriker att modellerna i modebranschen blir allt smalare. Kan vi inte bara en gång för alla slå fast att ingen vill se normala människor i reklam. Skulle du vilja köpa ett par jeans som satt på en småtrött, vinterglåmig och lönfet medelålders man? Nä, trodde inte det. Vi vill att killen ska vara snyggare, mer vältränad och ha vitare tänder än Janne som står bredvid.

  I dag publicerar Aftonbladet en artikel om att även manliga skyltdockor nu blir sjukligt smala <http://www.aftonbladet.se/wendela/article7141767.ab> , och det varnas för att detta kan leda till att unga män börjar svälta sig.

Men kom igen!

Ja, vi dras med ett viktproblem i västvärlden i dag. Men går du ner på en vanlig badstrand i sommar så fattar du snabbt att det handlar om att folk, i synnerhet barn, väger för mycket. Jämfört med hur det såg ut för 30 år sedan är skillnaden slående. SCB har enligt en annan artikel på Aftonbladet  <http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6719624.ab> uppmätt en ökning av antalet feta i landet, från 5 till 10 procent av befolkningen. Ökningen är tydligen störst bland unga kvinnor. Alltså den grupp som exponeras mest för sjukligt smala ideal.

  Ur folkhälsosynpunkt vore det alltså bra om lite fler ungdomar blev lite mer lika de smala modellerna.

  Förutom att vara onormalt smala (och retuscherade) är de flesta modeller dessutom onormalt snygga. Det låter uppenbart, men trots att det finns hundratusentals unga tjejer i Sverige som lider av att de är fulare än fotomodeller, är det aldrig någon som pratar om detta. Trots att dessa übersnygga människor är onormalt snygga, så är det ingen som kräver att fotomodellerna ska bli lite fulare.

  Är inte det märkligt? Eller vad tycker du?

Posted via email from Nils rakt på sak

Annonser

6 svar

 1. Det är inte ohälsosamt att vara ful men att vara för smal är inte hälsosamt. Många som propagerar för större skyltdockor och modeller vill troligtvis skydda, speciellt yngre, tjejer/kvinnor från ätstörningar. (Ätstörningar är vanligare än vad många tror).

  Sen instämmer jag inte i att modeller behöver vara smalare eller snyggare än gemene man. Modebloggar och deras popularitet tror jag mycket bygger på att tjejer ser ”modeller” de kan identifiera sig med.

  • Jag efterlyser bara lite sans och balans. Om bilderna i tidningarna och dockorna i skyltfönstren var så skadliga som vissa experter vill hävda, då borde vi se effekter av det. Men de förändringar vi ser är att antalet överviktiga ökat dramatiskt, speciellt bland unga kvinnor. Visst, ätstörningar är vanligt och det finns säkert de som påverkas negativt av de sneda idealen i modevärlden, men det jag menar är alltså att det är ett marginellt problem, jämfört med överviktsproblemen.

   Påståendet att onormalt snygga och smala modeller säljer bättre än normalviktiga människor med normalt utseende baserar jag på sunt förnuft: Varför betala miljontals kronor för en filmstjärna eller supermodell om du kan komma undan med en dussintjej eller kille för ett par tusenlappar?

 2. Du verkar ju totalt blåst? Märks att du inte är en ung kvinna, har en syster eller en dotter. Var sjunde sjuårig flicka bantar, var femte trettonårig flicka har bantat i flera omgångar. Och du kan med och uppmuntra att unga tjejer ska fortsätta med detta självdestruktiva beteende? Jag vet inte hur insatt du är i hur hälsosamma kroppar fungerar och ser ut, men de modeller vi ser i dag har en kroppsform som väldigt – för att inte säga extremt – få kvinnor kan ha utan att svälta.

  • Hej Rebecka, tack för kommentaren även om du är arg.

   Jag tror att du missförstår eller inte orkat läsa hela mitt inlägg. Jag försvarar inte idealen i tidningarna (jag tycker inte ens att de är särskilt ideala), jag säger bara att hur sjuka de än är, så verkar de ha ganska liten påverkan på hur barn faktiskt ser ut.

   Det är möjligt att sjuåringar säger sig banta, och det _är_ sjukt, men var sjunde sjuåring är _inte_ underviktig. Var femte trettonårig flicka är det inte heller. Bantar ungarna gör de det inte särskilt effektivt.

   Min egen högst ovetenskapliga uppfattning är att små barn för övrigt tar betydligt större intryck av sina föräldrar – vilket skulle göra bantning till föräldrarnas fel, snarare än medias.

 3. Hej Nils!

  Ville bara säga att jag absolut håller med om dina argument i detta inlägg och att det är väldigt givande och intressant att höra på någon som inte bara klagar över de smala mannekängernas påverkar hos unga.

  Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: