• Meta

 • My latest tweets

  Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

 • Annonser

Facebooks säkerhet är en illusion även när den funkar

Ända sedan Facebook startades har det stormat kring integritetsfrågorna på sajten. Nu är det dags igen, det visar sig att det är fullt möjligt för andra än dina vänner att se dina statusuppdateringar.

På ett sätt är det här naturligtvis allvarligt. Facebook har lovat att du ska kunna bestämma vem som ska se vad på din profil, så säkerhetsmissarna är ett solklart löftesbrott. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att även om Facebook täpper till alla säkerhetshål och du själv ställer in Facebook så att bara dina närmaste vänner ska kunna se vad du gör, så är säkerheten bara en illusion.

Lägger du upp en mustig statusuppdatering eller en rolig bild finns det inget som hindrar att någon av dina vänner gör en skärmdump på det. Och bara för att du hindrar dina vänner från att dela materialet på Facebook, finns det inget som stoppar dom att prata om det. Eller visa det för en kompis som råkar sitta bredvid. Skriver du på Facebook att din chef är en idiot och att du hatar ditt jobb finns det en risk att han får veta det, även om du inte är kompis med honom.

En annan sak att tänka på är att det som känns helt OK i dag, kan vara något du helst vill glömma om några år. De bilder du lägger upp i dag för att visa några få släktingar och vänner kommer att vara synliga även för de ”kompisar” du får i framtiden: kollegor, chefer och kunder.

Jag har själv en ganska restriktiv inställning på Facebook. Inte för att det jag lägger upp där är så dramatiskt, utan mest för att jag vill ha koll på vilka som har koll på mig. Men jag inbillar mig inte att det därför är ”säkert” på något vis. Det jag lägger upp där är personligt, det är jag, och hade jag velat att det skulle få större spridning hade jag kanske valt en annan kanal – men skulle det få större spridning gör det inget. För om jag hade något jag ville skulle vara hemligt, då skulle jag faktiskt inte lägga upp det på Facebook.

4 svar

 1. Hej!

  Jag hittar inga kontaktuppgifter till dig så jag lägger upp vår pressinbjudan till dig här :

  Sverigepremiär för ny global online community ” Site Talk ” 8 juni – välkommen på presskonferens/pressfrukost

  Tröttnat på Facebook? Det har vi också. Den 8 juni är det Sverigepremiär för en ny global online community. Med helt andra funktioner och bättre säkerhet. Alla medierepresentanter välkomnas på presskonferens/pressfrukost Royal tisdagen den 8 juni klockan 08:15-09:30 på Kungliga Lotsverkets Ångfartyg S/S Orion.

  Vad: Presskonferens/pressfrukost ”Sverigepremiär för ny global online community ”Site Talk”
  När: Tisdag 8 juni 08:15-09:30
  Var: Presenteras i unik kunglig miljö på ’Kungliga Lotsverkets Ångfartyg S/S Orion *1929*, där endast kungligheter och stadsbesök tidigare gått ombord.
  S/S Orion finns 50 meter vänster om Skeppsholmsbron med utsikt över bröllopsfestligheterna.

  Föranmälan sker till press@greenwood.se sista anmälningsdag 4 juni, ange media, upplaga, samt fullständigt namn på de representanter som kommer. Mer information erhålles av presskontakt Tanja Andersson på 0707-91 57 36

  Alla medierepresentanter välkomnas.

  Föranmälan sker till press@greenwood.se
  eller ring 0707-91 57 36

  Denna information skickades av Cision http://www.cisionwire.se
  http://www.cisionwire.se/site-talk/sverigepremiar-for-ny-global-online-community—site-talk—8-juni—valkommen-pa-presskonferens-pressfrukost

 2. Lycka till, men jag tror att det blir svårt för er att rå på Facebook.

 3. Det hela är bara ännu en MLM scam. Var på ett möte igår om det. Bara en massa ytligt snack för och få folk och köpa vädelösa aktier.
  De som är med i det och bakgrunden har lurat folk tidigare i scammar som WGI, T6 TP5 GICORP etc.

  Upplägget är alltid det samma, att få folk och värva vänner och bekanta som de får pengar för. Men det finns aldrig någon substans i det hela-

  • Har du några belägg för det här, eller är du bara ute och trollar? Är det som du säger så breakar jag det gärna här bloggen. Maila mig på nils.holmlov [snabela] gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: