Det hade varit självcensur av Wikileaks att inte publicera

De politiker som nu på grund av Cablegate mer eller mindre förtäckt argumenterar för inskränkningar i yttrandefriheten har bara fått en ursäkt att framföra åsikter de alltid haft. Yttrandefrihet och fria medier är definitionsmässigt något som enbart gynnar oss vanliga samhällsmedborgare. Politiker och andra makthavare har väldigt lite att vinna på fria medier. Jag tror visserligen att ledarna för världens demokratier i princip är för yttrandefrihet och fria medier – men i praktiken vore deras jobb otroligt mycket lättare om de slapp vara oroliga för hur media skulle reagera. Visa mig någon politiker som inte svurit över att media rotat fram fakta de helst inte hade velat ha belysta.

Men medias uppgift är inte att vara politiker till lags – medias uppgift är att granska makthavare och exponera de värsta avarterna. ”Androm till varnagel” som det hette förr.

Därför är det rätt skrämmande att höra att hur vissa journalister argumenterar för att Wikileaks publiceringen var felaktig, eftersom den kan komma att leda till inskränkningar av yttrandefriheten.

I mina öron är det här inget annat än en uppmaning till självcensur. Om media inte kan publicera något de vet är rätt och relevant för sina läsare av rädsla för direkta eller indirekta repressalier, vad är yttrandefriheten då värd?

Axel Andén på Mediavärlden har skrivit klokt om detta.

Uppdatering: Precis när jag publicerat hittade jag ett inslag där Joakim Jardenberg pratar klokt om Wikileaks och det öppna Internet.

Vad tycker du?

Annonser

Ett svar

  1. ”Cut-VISA-up”-kampanj: Rapportera ditt VISA-kort som stulet.

    Spread the word!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: