• Meta

  • My latest tweets

    Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

  • Annonser

Visa, Mastercard och PayPal stödjer indirekt Ku Klux Klan

Vissa typer av organisationer utför tjänster som i princip bör ses som infrastruktur. Banker. Posten. Internetleverantörer. Det är tjänster som alla människor och organisationer bör ha rätt att använda utan inskränkning. Självklart ska tjänsterna inte få användas hur som helst, det är till exempel inte OK att skicka brevbomber. Men även en person som skickat brevbomber bör ha rätt att skicka Julkort. Det är missbruket som ska bekämpas – inte rätten till användning.

Det finns flera anledningar till varför företag som erbjuder infrastruktur bör avhålla sig från att lägga sig i vem som använder deras tjänster, men ett av dem ser vi just nu. Om du stänger av en person, organisation eller ett företag som inte är fälld i domstol – som Visa, Mastercard och PayPal gjort med Wikileaks – så säger du samtidigt indirekt att du godkänner alla andra personer, organisationer och företag som använder de tjänster du erbjuder. I det här fallet bland annat Ku Klux Klan, och jag är rätt säker på att det finns fler företag och organisationer som Visa, Mastercard och PayPal aldrig skulle tillåta på en lista över referenskunder. Det ska bli intressant att se hur respektive företags PR-representanter hanterar den här krisen.

Men det här resonemanget kan naturligtvis vridas ett varv till. En regering som aktivt bekämpar en organisation eller person som inte är fälld i domstol genom att utöva påtryckningar på olika företag, ställer sig samtidigt indirekt bakom alla andra organisationer. Så det är inte bara Visa, Mastercard och PayPayl som tycker att Ku Klux Klan är OK. Det gör även USAs regering. Det känns faktiskt ganska märkligt.

Det finns massor av träffar om detta på Google, men även Aftonbladets Wolfgang Hansson har skrivit om detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: