• Meta

 • My latest tweets

  Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

 • Annonser

Borgs IKEA-kritik är både felaktig och populistisk

I den andra delen av Uppdrag Gransknings serie om IKEA framförde bland annat finansminister Anders Borg sina synpunkter på Ingvar Kamprad och IKEA:

– Jag har den dubbla hållningen att jag gärna vill sänka skatter men jag vill också väldigt gärna att skatterna betalas, säger han.

Och tilläger:

– Ett samhälle är inte bara ett regelverk det är också att man har kundrelationer och relationer till anställda och till myndigheter. Och samhället fungerar bättre om vi faktiskt fullföljer våra förpliktelser, säger finansministern till Uppdrag Granskning. (Citat från SvD)

IKEA och Ingvar Kamprad har följt alla de lagar och regler som politiker i alla de länder där de är verksamma har ställt upp.

Utöver det har Ingvar Kamprad och IKEA under 68 år skapat oräkneliga arbetstillfällen både i det egna företaget och hos svenska och utländska leverantörer. Det vore intressant att räkna på hur mycket skatteintäkter den svenska staten på detta sätt fått in genom åren. Hur stor summan av alla företagsskatter, inkomstskatter och arbetsgivareavgifter och energiskatter med mera, som IKEA och IKEAs alla leverantörer betalat in till staten. Men vi kan nog på en höft ändå säga att det handlar om astronomiska belopp – och då har vi ändå inte räknat in momsen.

Det här vet naturligtvis Anders Borg. Att då ens antyda att IKEA inte gjort rätt för sig, att tala om att företag utöver att betala skatt även har en skyldighet mot det svenska samhället – som om Ingvar Kamprad inte många gånger om gjort sin ”plikt” mot Sverige – är fullständigt horribelt. Det är ett populistiskt fulspel som Anders Borg borde hålla sig för god för.

 

 

Annonser

3 svar

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Nils Holmlöv, Bo Danerius. Bo Danerius said: RT @nilsholmlov: [Blog] Jag lackar till på Anders Borg: Borgs IKEA-kritik är både felaktig och populistisk http://bit.ly/igKyUt #fb […]

 2. ”om Ingvar Kamprad inte många gånger om gjort sin ”plikt” mot Sverige” säger du. När har man gjort sin plikt så att man får slippa betala skatt? Är det rimligt att världens rikaste man ska betala mindre i skatt än medelsvensson för att han betalat mer tidigare?

  • Det är det här som gör mig så förbannad på Anders Borgs uttalande och på Uppdrag Gransknings program – att de framställer det som att Ingvar Kamprad och IKEA brutit mot gällande lagar och regler och smiter från skatt. Sanningen är ju den rakt motsatta.

   IKEA har betalat sex miljarder kronor i direkt företagsskatt bara de senaste tio åren. Skattemyndigheten har svarat att de inte har några som helst synpunkter på deras redovisning, allt har gjorts helt enligt regelboken. Att Ingvar Kamprad personligen inte betalar skatt i Sverige längre beror på att han inte bott här på nästan 40 år.

   Men trots att både IK och IKEA har följt alla lagar och regler tycker Uppdrag Granskning och Anders Borg alltså att han förtjänar kritik med hänvisning till att han inte varit ärlig med att han är rik och har makt. Det är skamligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: