Den totala frånvaron av krishantering

Ola Lindholm, även kallad knarkOla eller bara #kOla på Twitter, var den stora intervjun i gårdagens Hübinette (#hubinette) i SVT. Håkan Juholt får ursäkta, igår var han bara uppvärmningsakten.

Intervjun hade utannonserats som den enda intervju Ola skulle göra med anledning av knarkskandelen från i våras – var det nu vi skulle få veta hur det egentligen låg till?

I sak framkom inget nytt. Ola fortsätter att hävda sin oskuld, precis som han gjort sen första början. Utöver det vägrade han nu liksom i alla andra sammanhang att gå in på fler detaljer.

Twitter exploderade självklart av kommentarer från experter och vanligt folk, och ska man hårdra det finns det två huvuduppfattningar: Dels de som tycker att han krishanterar uselt, dels de som uttrycker respekt för Olas val att inte spela med i mediecirkusen.

Vi som jobbar med PR utgår från att när drevet går så ska man krishantera. Slår du upp ”Drogskandal” i ”Krishantering för nybörjare” hittar du följande råd: Erkänn att du har problem, be alla om ursäkt och skriv in dig på behandlingshem. Se även Kicki Danielsson och Gudrun Schyman för fallstudier.

Så när Ola inte gör något av detta förstår vi ingenting.

Men den krishantering PR-konsulter sysslar med handlar om att minimera de skador som media genom sin enorma genomslagskraft kan orsaka. Att rädda det som räddas kan.

Kanske insåg Ola tidigt att anklagelserna räckte för att han skulle bli av med sina jobb, alldeles oavsett vad en avlägsen rättegång eventuellt skulle visa. Att i hans fall handlade krishanteringen om att rädda familjen, för resten var förlorat.

Och då är frågan om inte tystnad är ganska effektivt.

Andra som också bloggat om Ola Lindholm: Emanuels randanmärkningar, signerat KJELLBERG, Paul Ronge, Deepedition

Och naturligtvis har även Aftonbladet skrivit. Liksom Expressen (video), Resume och Dagens Media.

 Uppdatering: Jag har förstått att det kan uppfattas som att jag tycker Olas strategi är ett föredöme, men det tycker jag inte. Jag försöker bara förstå varför han agerar i strid mot alla grundläggande krishanteringsregler – och den enda förklaring jag kan komma på är att han inte ens försökt krishantera. Det är inte en strategi jag rekommenderar, tvärtom håller jag med Paul Ronge om att om du hamnar i en kris bör du ta hjälp av en utomstående, om så bara en kompis.

Annonser

10 svar

 1. Problemet är ju att han inte är tyst. Han deltar i intervjuer, han för ett krig mot medierna – det är inte att vara ”tyst”: det är krishantering genom att gå till frontalanfall.

  • Jag tycker ändå att det finns en skruvad logik i det. Han förklarar sitt ställningstagande, men vägrar att förklara själva händelsen. Att det trots mediadominansen på Twitter ändå finns så många som uttrycker respekt för det ställningstagandet tyder på att han inte är helt ute och cyklar.

   Jag tycker bara man kan förstå hans agerande utifrån perspektivet att han inte tror att krishantering hade hjälpt, och därför struntar i det.

 2. […] en skola i krishantering (även om jag hävdar att det finns rätt mycket moralpanik i Sverige :)). Nils Holmlöv, också han PR-konsult menar däremot att utifrån Olas situation – där han inte längre har något att förlora då han […]

 3. […] hemsida med hans namnskulle rädda hela kalaset. Låt mig säga direkt att det tror jag inte på. Tystnad skapar bara fler frågetecken. Vi kan se att Ola inte var så exklusiv, nu kommer han ut i SRs medierna med. Jag säger då […]

 4. Känns ju märkligt att det bara skall finnas EN krishanteringsstrategi som är ”rätt”! Redan det skulle ju göra att man valde en annan väg!

  • Så är det naturligtvis inte heller, varje kris är unik, men det finns några grundelement som är återkommande. När du hanterar en kris måste du be om ursäkt, för att visa att du faktiskt tar reaktionerna på allvar. När Ola säger att han är oskyldig och egentligen inte ångrar något han gjort …

   • …så är det kanske så, att han är oskyldig och inte ångrar något han gjort. Skall man då be om ursäkt för att blidka det så kallade drevet? Är det bara därför man ber om ursäkt så är det ju inte ens äkta och borde som konsekvens inte betyda ngt för ngn?

    • Jag tar ju inte ställning i skuldfrågan. Man kan konstatera att polisen lagt fram bevis som brukar räcka för fällande dom i de flesta fall.

     Men Olas kris började faktiskt i samma ögonblick som anklagelserna fördes fram, dvs långt innan resutatet av provtagningen och månader innan en rättegång och fällande dom.

     Om vi utgår från att han är oskyldig så håller jag med dig om att det är befängt att man ska behöva be om ursäkt för något man är oskyldig till. Har media bestämt sig för att dra igång en granskning verkar det i dag inte finnas särskilt mycket du kan göra för att skydda dig. Se på Aftonbladets återkommande artiklar om Ingvar Kamprad – senast i dag en artikel som handlar om hur IK har valt att fördela sitt arv till barnen (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13604494.ab). Snacka om privatsak, men AB har bestämt sig för att dra fram allt de kan hitta om IK och det finns inte mycket han kan göra.

     När det går så här långt är frågan om rätt eller fel underordnad, för människor tänker ”ingen rök utan eld”. Så frågan är hur du hanterar det. Oavsett om Ola är skyldig eller inte så hade det antagligen blivit mindre skriverier om han sagt att han hade ett problem, bett om ursäkt och lagt in sig på behandlingshem.

     Men som sagt, jag tror inte det var vad han försökte göra.

 5. […] Ola kunnat rädda sig med bättre krishantering? Vissa tror det, själv är jag inte alls lika övertygad. Men det verkar som att Ola kanske kan få rätt i sina förutsägelser i Hübinette i förra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: