Godisföretaget som lyssnade

För en vecka sedan i dag publicerade hd.se krönikan “Ni sliter själen ur mig”, skriven av Patrik Lundberg. Krönikan handlar om den vardagsrasism Patrik möter som asiat, och nämner i förbifarten att där GB för några år sen fick löpa gatlopp i pressen för sin glass Nogger Black så är det ingen som reagerar på att Fazers godis Kinapuffar pryds av en väldigt gammalmodig nidbild av asiater.

Helsingborgs Dagblad är en stor lokaltidning, men den har normalt sett inget större inflytande på riksplanet. Men i de sociala medierna fick krönikan vingar, det Twittrades och Facebookades och bloggades. Patrik’s lågmälda sorg och slutraden ”För jag vill leva i Norden. Men ungefär en gång i veckan vill jag bara dö.” träffade uppenbarligen rakt i hjärtat på många svenskar.

Till skillnad från GB behövde dock inte Fazer löpa gatlopp i medierna. Söker du på Fazer Kinapuffar på Twingly hittar du inga rasande blogginlägg från den 13 september.

Men trots att de reaktionerna inte riktade in sig mot Fazer har de ändå lyssnat och tagit till sig av kritiken. Aftonbladet, Expressen, DN och SvD har idag artiklar om att den asiatiska nidbilden ska försvinna från påsen.

Ingen Twitterstorm. Ingen bloggbävning. Ändå lyssnar företagen. Något har hänt.

Annonser

24 svar

 1. Lyssnade på vem? En kulturkoftejournalist?
  Har några asiater protesterat mot detta?

 2. Fazer har faktiskt fått löpa gatlopp tidigare pga sin logga på godis. Det var 2007 som de fick känna på medias makt kring loggan på deras lakrisgodis – där prydde en svart pojke med jätteläppar paketet. Nu har de väl lärt sig läxan och ger sig utan debatt.

  Intressanta var att alla kommenterar på hd.se kring den gula Kinesen som är på tapeten var negativt inställda till logobytet. Så pass att hd.se valde att radera alla redan godkända kommentarerna och även blockera twingly-länkarna. Man vinner först hjärtan med hjälp av det sociala under kränikan – sedan läggar man locket på så fort det blir för negativt när man blev tagen på sängen om att fått igenom sina krav. Man vågar alltså inte stå för öppenheten och läsarnas syn när det blir ganska mycket motvind.

  • HD.se får svara för sina egna beslut. Rent allmänt håller jag med dig att transparens är att föredra.

  • Exakt, det är PK-media i ett nötskal: ”Så länge ni håller med oss får ni kommentera, gör ni det inte får ni inte kommentera.”
   Vart tog åsiktsfriheten vägen? Uppenbarligen rakt ner i bajamajan! Ändå finns det bättre bevis på det än i det här fallet.

 3. Patrik verkar inte ha så mycket självkänsla eller självförtroende. Jag är tveksam till att hans liv blir så mycket bättre bara för att Fazer byter utseende på en godispåse.

  Bättre vore det då om han tog tag i sitt eget självdestruktiva beteende. Att han lär sig att tycka om sig själv för den han är och inte bryr sig om vad underbegåvade normal-Svenssons säger bakom hans rygg. Det kommer nämligen aldrig att sluta. Det är inte bara asiater utan tjocka, smala, fula och handikappade som får glåpord kastade mot sig varje dag.

  Livet är tyvärr ingen vadderad lekstuga där alla får saft och bulle varje dag. Inse att det alltid kommer att finnas idioter på vår jord och börja jobba med det som verkligen kan göra någon skillnad – dina egna känslor.

  • Även om Patrik utvecklar elefanthud betyder inte det att vardagsrasismen är OK. Lika lite som det är OK att tjocka, smala, fula och handikappade får glåpord kastade efter sig. Jag tycker det är helt rätt att markera.

   Sen kan jag hålla med om att man får ett mer harmoniskt liv om man inte låter andra människors fördomar och brist på empati styra ens känsloliv.

  • Så vi ska skylla på individen som känner sig kränkt? Och ha kvar rasismen. Låter som en bra plan.

 4. Finns det inte asiater med gultonad hy, rishatt och långsmala ögon? Är det inte i så fall nedvärderande mot dessa asiater att kalla de för en ”nidbild” av sitt eget folk? VAD är problemet med denna TECKNADE figur på en godispåse?

  • Av alla de problem Patrik nämner är nog den här bilden hans minsta problem. Samtidigt är det ett väldigt enkelt problem att rätta till. Varför tycker du att det är så förtvivlat viktigt att den finns kvar?

 5. Jag tycker att bilden på pojken på Kalles Kaviar bör tas bort. Jag känner mig oerhört kränkt över bilden av svenskar den ger, som om vi alla var blonda, blåögt naiva, enfaldigt småleende, håglösa fiskromsätare. ;P

 6. Både Patrik Lundberg och de på Fazer som har bestämt det här borde skrivas in på mentalsjukhus.
  Men visst, Patrik Lundberg anser väl att det rasistiskt att bajsa också. Skrev nyss ett inlägg om detta, inlägget heter ”Som om jag skulle polisanmäla min avföring för HMF”.

  • Jag uppskattar att du tar dig tid att kommentera och du har naturligtvis rätt till din åsikt, men kan vi gemensamt anstränga oss för att hålla den här diskussionen på en rimlig nivå?

   Tack.

 7. Det här är inte klokt. Hur många tvättmedelspaket och annat finns i olika länder, med vita människor på, bebismat med kritvita ungar med knallröda läppar. Ingen bryr sig. Men här i Sverige ska man vara så jäkla noggrann med att poängtera att folk ser annorlunda ut – men bara om de inte ser svenska ut. Vi SER annorlunda ut allilhop! Jag älskar kinapuffar och jag tycker killen är jättefin. Den här debatten är helt sjuk! Och det värsta är att ni alla verkar vara kloka intelligenta människor i grunden. Syssla med viktigare saker snälla ni! Världen svälter, krig förs och ni håller på att tjafsa om teckningar på en kille med sneda ögon. Och jag saknar noggerglassen! Den svarta!

  • Ingrid, jag håller med dig om att debatten är väldigt märklig. Patrik skrev en krönika som berörde väldigt många människor för att den tar upp ett ämne som är ganska allvarligt. För vardagsrasismen finns. Jag är precis lika dålig på det här området som någon annan. Därför blev jag berörd, eftersom Patrik öppnade ögonen för mig om vilka fördomar jag själv bär på.

   Läs krönikan igen och fundera på vilket av alla exempel på vardagsrasism du tror att Patrik tycker är mest jobbigt.

   Men den typen av frågor är svåra att diskutera. Då är det enklare att diskutera om det spelar någon roll att det säljs godis med en raskarikatyr på. Chockladbollar eller negerbollar. Och det kan man naturligtvis göra … men då missar man hela poängen med Patriks krönika.

 8. Fånigt! Patrik Lundgren fikar enbart efter uppmärksamhet, ett försök att få fart på karriären.

 9. Ja, då borde i konsekvensens namn Chinateatern också ta bort sin loggbild. Men det har jag inte hört något om: http://chinateatern.se/new/

 10. Snyggt inlägg! Och snyggt hanterat av Fazer som visar förståelse för andras känslor.

 11. […] – Godisföretaget som lyssnade « Nils Holmlöv 3 October 2011 – Nils Holmlund skriver ett bra inlägg kring Godisföretaget som lyssnade på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: