Regeringen har bäddat för tele-operatörernas försök att strypa ip-telefonin

Som några kanske lagt märke till har ett antal telekomoperatörer flaggat för att de kommer att strypa möjligheten att prata i telefon över nätet via tjänster som Skype och Viber. Det är inte svårt att förstå varför. Skulle du betala drygt 1000 spänn för att prata en timme med din kompis i Australien, om du kunde ringa henne gratis via Viber? Nä, tänkte väl det.

Det är inte heller svårt att förstå varför de trodde att de skulle få möjlighet att införa såna här blockeringar. Kanske räknade de till och med med att regeringen skulle bistå dem med lagstiftning som förbjuder den här typen av appar och tjänster. Och varför skulle de inte göra det? Regeringen har ju med stor iver genomfört en lagstiftning för att skydda en annan obsolet affärsmodell: upphovsrättsindustrins. Upphovsrättsindustrin har krävt att få fortsätta att distribuera musik på plastbitar, och att ta betalt för varje enskild plastbit, trots att den mycket effektivare distributionskanalen Internet funnits i snart 20 år.

Idén att det är helt OK för en operatör att bestämma hur deras nät ska användas och vilka tjänster som ska få finnas där är också från början en produkt av politiker (Telekompaketet). Faktum är att det finns domstolsutslag på att en operatör faktiskt är ansvarig för vad den som köper uppkoppling använder den till. Att trafiken på nätet ska övervakas är det nyligen klubbade datalagringsdirektivet och tidigare FRA-lagen bra exempel på.

Så det är så jävla dags att börja gnälla nu Anna-Karin Hatt. Med IPRED, FRA-lagen, Datalagringsdirektivet och ACTA har regeringen bäddat för att operatörerna resonerar som de gör.

Annonser

3 svar

 1. Jag har litet svårt att förstå din poäng. Jag har svårt att se frånvaron av nätneutralitetsreglering som ett skydd av en obsolet affärsmodell eftersom frånvaron av reglering inte framstår som en speciellt aktiv åtgärd. Därför tycker jag att din jämförelse med upphovsrättsområdet haltar.

  Finns det förresten något i Telekompaketet som hindrar enskilda stater att införa nätneutralitetskrav? Nederländerna har ju t.ex. en nätneutralitetslag – införd ganska nyligen tror jag.

  För övrigt är kombinationen datalagringsdirektiv och blockering av viss trafik intressant. Jag har mejlat PTS och frågat om de ISP:er som använder någon form av deep-packet-inspection kan bli skyldiga att lagra mer data (eftersom mängden data som de behandlar – en term som används i den nya lagen – ökar).

  • FRA, IPRED, DLD och Telekompaketet är alla exempel på hur politiker försöker gå in och modifiera effekter av hur nätet fungerar. Nu är vi på det sluttande planet. Politikerna har sagt att det är OK att skydda affärsmodeller, att övervakning är OK, att man visst kan ifrågasätta nätneutraliteten. Det handlar inte om de enskilda förslagen utan om det klimat summan av förslagen skapat.

   I det klimatet är det inte så konstigt att telekomoperatörerna funderar på hur de ska kunna skydda sina affärsmodeller genom att reglera att vissa data ska behandlas annorlunda än andra.

   Politikerna är inte de enda som bidragit till den här utvecklingen – men de har definitivt lett den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: