Ta kontroll över konversationen på din blogg

Vintage Treasure Troll

Riktiga internet-troll är sällan så här söta.

I dagarna berättade Newsmill att man stängt kommentarsfunktionen. Vill du kommentera eller svara på en debattartikel på Newsmill framöver kan du göra det på en egen blogg och länka, eller så kan du skicka in det till Newsmill för publicering som en separat debattartikel.

Bakgrunden till Newsmills beslut är resursbrist. Skribenterna har abdikerat och Newsmills redaktion har helt enkelt inte tid att hålla efter alla troll, och inte heller kunskap att hantera frågor på det ämne som debatteras. Resultatet har blivit att kommentarsfälten blivit en illaluktande kloak fylld av hat.

Att kommentarerna stängs får omedelbart två effekter: Kvaliteten på de kommentarer som görs kommer att höjas väsentligt. Antalet kommentarer kommer att minska dramatiskt. För en sajt som ska vara en renodlad debattsajt är det här självklart förödande. Och självklart har det lett till en hel del debatt där jag tycker att både Opassande och Sofia Mirjamsdotter skrivit väldigt klokt.

Kommentarernas vara eller icke vara på mediasidor är ett svårt ämne, men för företagsbloggare finns det ett par lärdomar att dra av Newsmills beslut:

  1. Det är ofta kommentarerna som gör en blogg intressant – men som skribent behöver du engagera dig även efter att du postat. När du funderar på hur mycket tid det tar att skriva en bloggpost, glöm inte att räkna med tiden det tar att besvara kommentarerna.
  2. Det är ditt forum, så du kan bestämma vad som är OK och vad som inte är OK. Sätt upp regler och var tydlig med dem. Vanliga regler är till exempel att personangrepp och rasistiska kommentarer inte är tillåtna, men det kan också var att kommentarer ska hålla sig till ämnet.
  3. Lär dig känna igen trollen och ignorera dem. Trollen är inte där för att diskutera, bara för att provocera, och de har till synes oändligt med tid och energi. De vrider diskussionen till hetsig och hatisk argumentation – och det stänker på ert varumärke.

Vad tycker du är viktigast för att få ett bra diskussionsklimat på din blogg?

Ett svar

  1. […] oavsett forum. Men därifrån till att begränsa eller stänga av all form av dialog och annan återkoppling med sina läsare är fel väg att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: